برد هوشمند یا وایت برد دیجیتال، جایگزین مناسبی برای وایت بردهای معمولی است. این گونه تختههای آموزشی از طریق تعداد زیادی سنسور با
فناوریهای پیشرفته قادر هستند تا با کمک یک دستگاه دیتا پروژکتور، یک صفحه کاملا لمسی را در اختیار کاربران قرار دهند. به عبارت دیگر تختههای هوشمند اینقابلیت را دارند که بتوان به صورت الکترونیکی روی آنها نوشت و از امکانات بسیار آن سطح کلاسهای آموزشی را ارتقا داد.استفاده از این نوع برد در کلاس های درس و مراکز آموزشی، امکان نمایش مطالب به صورت کاملا پویا را برای کاربر فراهم می نماید. در واقع برد هوشمند، پرده ای است که امکان کنترل کامپیوتر را از طریق لمس دست یا قلم های مخصوص فراهم می نماید. استفاده از نرم افزار ساده و کارآمد ارائه شده و همچنین بکارگیری از یک دیتا پروژکتور مناسب می تواند ضمن ایجاد جذابیت های بصری، تاثیر مطالب آموزشی را بسیار افزایش دهد.
بردها یا تختههای هوشمند از گذشته تا کنون از انواع استانداردها برای اتصال به سیستمهای کامپیوتری و شناسایی نقطه تماس روی تخته، بهره جستهاند. برخی از این روشها مانند بردهای خازنی که عملکردی شبیه موبایلهای Touch Screen اولیه داشتند، همانند موبایلهای هم خانوادهشان کنار گذاشته شده اند. توجه به استاندارد یک تخته هوشمند از این جهت حائز اهمیت است که میتواند در کاربری آن تاثیر گذار باشد. به همین دلیل دانستن این موضوع دارای اهمیت خاص خود میباشد. از میان انواع روشهای بکار رفته برای تبدیل یک پرده نمایش به یک برد هوشمند در حال حاضر دو استاندارد از بقیه عمومیتر هستند. شایان ذکر است که گرچه برخی استانداردها همچنان تولید و روانه بازار میشوند اما با استقبال بسیار کمتری برخوردار هستند. نکته قابل تامل در مورد استانداردهای قدیمیتر شاید در آن باشد که بهتر است که برای انتخاب یک محصول استانداردهای جدید مد نظر قرار گیرند. این موضوع نه تنها ممکن است باعث انتخاب یک برد با کارایی کمتر گردد، بلکه مباحث پشتیبانی و خدمات پس از فروش محصول نیر با مشکلاتی روبرو شود.
فناوری Infrared یا مادون قرمز : بردهای هوشمندی که برای تشخیص اثر دست یا قلم بر روی تخته از سلولهای فرستنده و گیرنده مادون قرمز استفاده میکنند، بردهای هوشمند IR یا Infra-Red نام دارند. شاید محبوب ترین استاندارد حاضر در بازار تخته هوشمند IR باشد. در این بردها در قاب دور تا دور تخته، حسگرهای ارسال کننده و دریافتکننده سیگنالهای مادون قرمز بکار رفتهاند. بدین صورت که در هر محور افقی یا عمودی، یک ردیف ارسال کننده سیگنال و یک ردیف دریافت کننده سیگنال قرار گرفته اند. سلولهای LED با موج IR در ثانیه صدها سیگنال به گیرندههای خود که در طرف مقابل قرار گرفته اند ارسال میکنند. با این روش کل صفحه تخته به صورت افقی و عمودی صدها بار در ثانیه در حال جارو شدن میباشد. اگر مانعی در نقطهای این ارسال را مختل کند، حسگر دریافت کننده به دلیل آنکه نور IR را دریافت نکرده به پردازنده اصلی برد هوشمند اطلاعاتی را ارسال میکند. مختصات این مانع که میتواند انگشت یا قلم باشد به سرعت مشخص میشود. با حرکت انگشت روی تخته این مختصات تغییر میکند و سیگنالهای آن چندین بار در ثانیه به کامپیوتر اطلاع داده میشود. از اینجا به بعد بر اساس قلم یا ابزار انتخاب شده داخل نرمافزار شکل مورد نظر کاربر ترسیم میشود. با این فناوری کل عملیات مورد نظر کاربر در مدت استفاده از سیستم رخ می دهد.
فناوری الکترومغناطیسی یا الکترومگنتیک : بردهای هوشمند Electromagnetic بردهایی هستند که برای نوشتن نیاز به قلم مخصوص دارند. این بردها از فناوری امواج الکترومغناطیسی استفاده میکنند. بنابراین قادر به تشخیص انگشت و سایر قلمها نیستند و صرفا با قلم مخصوص به خود کار میکنند. در واقع حسگر این بوردها به صورت شبکهای از آنتنهای گیرنده در داخل صفحه تخته قرار گرفته است. در داخل قلم نیز فرستنده کوچکی لحاظ شده است. به همین دلیل برای استفاده از این بوردها، باید هر قلم مجهز به باطری باشد. با نزدیک کردن قلم به سطح تخته، آنتنها حضور قلم را تشخیص میدهند و بر اساس دوری یا نزدیکی نوک قلم به دهانه ارسال امواج سطحی، مختصات آن به پردازنده مرکزی ارسال میگردد. روی نوک هر قلم یک میکروسوئیچ کوچک وجود دارد که بر اساس تماس قلم با تخته، می تواند سیگنال کلیک را ارسال نماید. این بردها تنها قلم مخصوص خود را تشخیص میدهند و با فشار دست یا موانع دیگر هیچ عکسالعملی نخواهند داشت. بدین ترتیب نرمافزار روی کامپیوتر میتواند سیگنالها را پردازش و تفسیر کند و نهایتاً کاربر قادر خواهد بود با ابزار دلخواهش روی تخته به رسم اشکال و عمل نوشتن بپردازد.
مادون قرمز : این بردها اولا دارای فریمهای معمولا ضخیم و برجسته نسبت به سطح تخته هستند. چراکه باید مدارات الکترونیکی و حسگرها را در خود جای دهد. این فریم ها عموماً فلزی باشند. بردهای هوشمند مادون قرمز همچنین دارای یک نوار شیشهای تیره رنگ در قسمت داخلی قاب خود هستند. این نوار شیشهای تیرهرنگ باعث میشود که نور مادون قرمز به سادگی از آن عبور کرده اما از ال ای دی محافظت میکنند.
الکترومگنتیک : این بردها اولا دارای فریمهای نازک و غیر برجسته نسبت به سطح تخته هستند. عموما برد اصلی و پردازنده این تختهها به شکل جعبه کوچکی در پشت آن است. شاخص اصلی کارایی ظاهری این بردها، اجبار به استفاده از قلم آنها است. موارد تشکیل دهنده این بردها بیشتر از ترکیبات پلیمری و کامپوزیتی است.
مادون قرمز : بردهای هوشمند مادون قرمز، بسیار کارآمد هستند. بزرگترین مزیت این بردها دو موضوع است. نخست آنکه میتوان هم با قلم و هم با انگشت روی آن نوشت. دوم آنکه این بردها دارای مقاومت فیزیکی بسیار بالایی هستند و میتوانند در شرایط بد نگهداری همچنان کار کنند. در واقع چون صفحه این بردها فاقد سنسور است و حسگرها در فریم فلزی دور آن قرار گرفته اند، دارای قابلیت ضربه پذیری بالایی هستند. اکثراً صفحات اینگونه بردها فلزی است و در صورت فرورفتگی مختصر همچنان کار خواهد کرد. این بردها به ویژه برای مدارس مناسبتر است. چرا که نیاز به قلم مخصوص ندارد و در صورت کنجکاول احتمالی دانش آموزان کم سن و سال، آسیب خاصی نمیبیند.
الکترومگنتیک : تختههای هوشمند الکترومگنتیک به داشتن قلم مشهور هستند. مزیت اصلی آنها دقت بسیار بالای آن و سهولت عالی در نوشتن به خصوص در کلاسهای درس تخصصی و طولانی است. نوشتن روی این بردها به شدت به وایت بوردهای معمولی یا کپی بورد شبیه است. اما بر خلاف کپی برد با ماژیک یا قلم الکترونیکی کار میکند. این موضوع سبب میشود تا این تختهها برای مصارف دانشگاهی کاراتر باشند. چرا که استاتید بیشتر اهل نوشتن هستند. حتی میتوانند در حال نوشتن به تخته تکیه بدهند.
مادون قرمز : شاید بزرگترین عیب این بردها در قیمت بالاتر آن باشد. به دلیل مواد با استحکام بالاتر و نیز فناوری پیچیدهتر و بادوام تر تختههای هوشمند مادون قرمز گران تر هستند. ایراد دیگر این بردها که شاید ایراد به حساب نیاید آن است که برای مواردی که صرفا نوشتن روی برد مدنظر باشد و امکانات نرمافزاری چندان مورد نیاز نباشد، کار کردن با این بردها کمی متفاوت است. به عبارت دیگر نوشتن روی این بردها با نوشتن روی بردهای وایت برد معمولی با ماژیک مخصوص فرق دارد. این موضوع البته با تمرین کاربران برطرف خواهد شد.
الکترومگنتیک : عیب اصلی این بردها ظریف بودن آنهاست. تخته برد هوشمند مغناطیسی دارای آنتنهای حس کننده میباشد. بنابراین به ضربه بسیار حساس است. در بسیاری از موارد که تخته بر اساس عدم نگهداری صحیح، فشار یا ضربه شدید را دریافت می کند ممکن است کلا قابل تعمیر نباشد. به همین دلیل در کلاس درس مدارس با استقبال کمتری در کشور مواجه هستند.